1,3-1,4 BETA-GLUKAN

Pochodzący z owsa beta-glukan jest rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem. Przeprowadzone eksperymenty pokazały, że substancja ta może modyfikować odpowiedź biologiczną a co za tym idzie, że stymuluje syntezę kolagenu. Osoby, które stosowały organiczny beta-glukan na powierzchnię skóry stwierdziły, że wywiera on na nią pozytywny wpływ, co objawia się m.in. :

  • Zwiększonym nawilżeniem
  • Zmniejszona widocznością zmarszczek
  • Wygładzeniem skóry

Takie wyniki zachęciły nas do zbadania właściwości penetracyjnych tego składnika. Zbadaliśmy także dokładnie jego działanie nawilżające i przeciwzmarszczkowe. Badania pokazały, że organiczny beta-glukan penetruje do warstwy rogowej i naskórka. Opublikowane zdjęcia pokazały znaczącą penetrację do naskórka i mniejszą
do skóry właściwej.  Wyniki badań nad nawilżającym działanie organicznego beta-glukanu wykazały, że ma on doskonałe właściwości nawilżające i zapewnia dłuższy efekt nawilżenia niż kwas hialuronowy. Badania potwierdziły też przeciwzmarszczkowe właściwości organicznego beta-glukanu.
Pomimo tego, że jego cząsteczka ma dość znaczny rozmiar badania pokazały, że jest ona w stanie penetrować w głąb warstwy rogowej i gromadzi się w naskórku. Beta-gukan pochodzenia organicznego  jest skuteczną substancją nawilżającą i przeciwzmarszczkową. Dzięki swoim właściwościom penetracyjnym oraz stymulującym fibroblasty jest wysoce efektywnym składnikiem kosmetyków.


AXOLIGHT – NOWY SKŁADNIK ROZJAŚNIAJĄCY

Produkty rozjaśniające skórę są szybko rozwijającym się segmentem rynku. Aby odpowiedzieć na tę potrzebę Soliance opracowała I opatentowała składnik Axolight – aktywną substancję rozjaśniającą otrzymywaną z odnawialnych materiałów roślinnych.
W czasie badań wykazano, że Axolight działa rozjaśniająco na skórę hamując aktywność białka TRP-1 związanego z wytwarzaniem tyrozynazy, które niezbędne jest
do aktywacji tego enzymu. Dzięki temu zmniejsza proces melanogenezy na kilku poziomach, a tym samym hamuje pigmentację skóry.
Axolight to łatwo bioderaowalny składnik, który w znaczący sposób redukuje niekorzystne działanie czasu, słońca, zanieczyszczań i stresu, które w widoczny sposób wpływają na wygląd naszej skóry.

Składnik ten:

  • Zapobiega (ochrona przeciwsłoneczna, pielęgnacja plam barwnikowych)
  • Rozjaśnia (wybiela i rozjaśnia skórę)

Stosowany jest do pielęgnacji skóry i ochrony przeciwsłonecznej twarzy, dłoni i ciała. Zalecany do stosowania w stężeniu 2-3%.

Axolight to nowy, bogaty w  oligosacharydy składnik aktywny wytwarzany w procesach technologicznych zaaprobowanych przez Ecocert.

KOLOIDALNA OWSIANKA

Oat Cosmetics opublikowało wyniki badań klinicznych in-vivo, które przeprowadzono nad ich wielofunkcyjnym składnikiem – koloidalną owsianką “Oat COM”. Testy potwierdziły łagodzące i antyalergiczne działanie tego składnika.
Podczas badań przyjrzano się działaniu naprawczemu koloidalnej owsianki, która jest w stanie naprawić uszkodzoną barierę ochronną skóry. Badania przeprowadzone na wyselekcjonowanej grupie osób pokazały, że koloidalna owsianka zwiększa nawilżenie skóry, redukuje jej suchość i rumień. Koloidalna owsianka doskonale nadaje się do stosowania w produktach dla skóry wrażliwej, w produktach kojących i nawilżających skórę oraz w kremach dla dzieci i preparatach „po opalaniu”.

RÓŻA ALPEJSKA

„Alpine Rose Active” to oczyszczony ekstrakt z liści organicznej róży alpejskiej, który zapobiega karbonylacji białek skóry i chroni ją przez wirusem opryszczki. Róża alpejska jest jedną z najbardziej typowych i cennych roślin występujących w szwajcarskich alpach. Rośnie na dużych wysokościach, na zakwaszonych i ubogich
w składniki odżywcze glebach, gdzie rozwinęła imponujące strategie obronne, które pomagają jej chronić się przez odwodnieniem oraz atakiem wolnych rodników
i patogenów. Mimo swych wyjątkowych właściwości róża alpejska nie jest jeszcze szeroko stosowana w kosmetyce.
We współpracy w kilkoma różnymi Uniwersytetami Instytut Mibelle Biochemystry badał właściwości tego ekstraktu roślinnego przez ponad 3 lata.
Badania pokazały, że z liści róży alpejskiej można pozyskać wiele ciekawych składników. Odkryto w nich flawonoidy, m.in. taksyfolinę, która posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Aby pozyskać aktywny składnik kosmetyków pochodzący z róży alpejskiej Mibelle Biochemystry, współpracując z organicznymi gospodarstwami rolnymi i ekspertami, stworzyło swoje własne plantacje w Aplach Szwajcarskich.

Kilka badań in vitro i in vivo udowodniło, że składniki aktywne róży alpejskiej:

  • Hamują karbonylację protein skóry – nieodwracalny i nie dający się naprawić, związany ze starzeniem się proces , który wywołują reaktywne cząsteczki tlenu
  • Mają działanie przeciwwirusowe

Kompleks z róży alpejskiej (Alpine Rose Active) chroni białka skóry przed zniszczeniem wywoływanym stresem oksydacyjnym, a także wzmacnia ochronę przed patogenami.
Kompleks Alpine Rose Active jest certyfikowany przez EcoCert i zawiera:

  • 99,91% składników pochodzenia naturalnego
  • 59,829% składników z rolnictwa organicznego

Zastosowanie Alpine Rose Active:

  • Kosmetyki o działaniu anti-aging
  • Preparaty zapobiegające fotostarzeniu
  • Kosmetyki do opalania
  • Pielęgnacja ochronna
  • Kosmetyki do pielęgnacji ust i ich okolicy

ROKITNIK

Eksperymenty i badania kliniczne pokazały, że kosmetyki zawierające ekstrakty z rokitnika są w stanie polepszyć metabolizm skóry i opóźnić procesy starzenia się.
Takie działanie rokitnik zawdzięcza prawdopodobnie wysokiej zawartości witaminy A i E. Zwiększa on także aktywność immunologiczną i odporność na choroby.
Olej z rokitnika działa korzystnie na skórę, szczególnie w przypadku poparzeń, owrzodzeń, chorób nowotworowych, trądziku oraz różnego rodzaju dermatoz.
Rosyjscy kosmonauci stosowali ten olej do ochrony skóry przed oparzeniami popromiennymi podczas podróży w kosmos. Ten bogaty w cenne składniki olej niszczy wolne rodniki, świetnie chroni skórę i leczy jej dolegliwości.
Lecznicze działania rokitnika obejmuje leczenie: blizn potrądzikowych, egzemy, poparzeń, ran, owrzodzeń, a nawet błon śluzowych. Olej z rokitnika jest także naturalnym środkiem leczniczym w terapii trądziku różowatego. Stosowany jest w kosmetyce jako efektywny składnik odżywczy, rewitalizujący i regenerujący.
Badania sugerują, że właściwości odbudowujące i odmładzające olejek może zawdzięczać wysokiej zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych, karotenoidów, tokoferoli i fitosteroli. Znany od lat w medycynie Wschodu i Zachodu olej z rokitnika zmniejsza zmarszczki i walczy z suchością skóry, a także z innymi objawami starzejącej się cery.